שמות // פרשת יתרו

כיצד‭ ‬יכול‭ ‬אדם‭ ‬לזכות‭ ‬בכל‭ ‬יום‭ ‬בכתר‭ ‬מחדש‭?‬

אלהים מציע לבני ישראל ברית עולם על הר סיני

"וּמֹשֶׁה עָלָה אֶל הָאֱלֹהִים וַיִּקְרָא אֵלָיו ה' מִן הָהָר לֵאמֹר כֹּה תֹאמַר לְבֵית יַעֲקֹב וְתַגֵּיד לִבְנֵי יִשְׂרָאֵל. אַתֶּם רְאִיתֶם אֲשֶׁר עָשִׂיתִי לְמִצְרָיִם וָֽאֶשָּׂא אֶתְכֶם עַל־כַּנְפֵי נְשָׁרִים וָֽאָבִא אֶתְכֶם אֵלָֽי׃ ה וְעַתָּה אִם־שָׁמוֹעַ תִּשְׁמְעוּ בְּקֹלִי וּשְׁמַרְתֶּם אֶת־בְּרִיתִי וִֽהְיִיתֶם לִי סְגֻלָּה מִכָּל־הָעַמִּים כִּי־לִ֖י כָּל־הָאָֽרֶץ… ח וַיַּֽעֲנוּ כָל־הָעָם יַחְדָּו וַיֹּאמְרוּ כֹּל אֲשֶׁר־דִּבֶּר יְהוָה נַֽעֲשֶׂה" (שמות יט) 

    • בני ישראל קרבים למעמד הר סיני, הם עוברים תהליך מעבר מאפלה להארה שבה הם עתידים לגעת במדרגת השכינה. הם הגיעו למדרגה הזאת, בפרק הזמן שבין היציאה למתן תורה. לא די בעבודה רוחנית אלא נדרש תיקון מידה רעה אחת בכל יום. תיקון המידות הרעות הוא אפשרי תמיד, והוא תנאי לעלייה במדרגות הרוחניות.
    • תנאי למתן תורה הוא הסכמת העם: "כֹּל אֲשֶׁר־דִּבֶּר יְהוָה נַֽעֲשֶׂה", מכאן שקבלת התורה נעשית מתוך רצון חופשי. זו ברית המשותפת לציבור כולו, שאינה נכפית עליו. 
    • הברית בין אלוהים לעם ישראל אינה בין יחיד ליחיד אלא בין יחיד לרבים, כלומר ישנה חשיבות לאחדות העם. העם מורכב מפרטים רבים ולכל אחד יש אפשרות להביא לידי ביטוי את הייחודיות שלו ואת התרומה שלו. זאת גדולתה של היהדות – הרבגוניות יוצרת יש גדול. התנאי לקבלת התורה על פי רש"י היה: "כאיש אחד, בלב אחד".

משה מקבל את לוחות הברית על ההר

"וַיְהִי בַיּוֹם הַשְּׁלִישִׁי בִּהְיֹות הַבֹּקֶר, וַיְהִי קֹולֹות וּבְרָקִים וְעָנָן כָּבֵד עַל-הָהָר, וְקֹול שֹׁפָר, חָזָק מְאֹד; וַיֶּחֱרַד כָּל-הָעָם, אֲשֶׁר בַּמַּחֲנֶה.  יז וַיּוֹצֵא מֹשֶׁה אֶת-הָעָם לִקְרַאת הָאֱלֹהִים, מִן-הַמַּחֲנֶה; וַיִּתְיַצְּבוּ, בְּתַחְתִּית הָהָר.  יח וְהַר סִינַי, עָשַׁן כֻּלּוֹ, מִפְּנֵי אֲשֶׁר יָרַד עָלָיו יְהוָה, בָּאֵשׁ; וַיַּעַל עֲשָׁנוֹ כְּעֶשֶׁן הַכִּבְשָׁן, וַיֶּחֱרַד כָּל-הָהָר מְאֹד.  יט וַיְהִי קוֹל הַשֹּׁפָר, הוֹלֵךְ וְחָזֵק מְאֹד; מֹשֶׁה יְדַבֵּר, וְהָאֱלֹהִים יַעֲנֶנּוּ בְקוֹל.  כ וַיֵּרֶד יְהוָה עַל-הַר סִינַי, אֶל-רֹאשׁ הָהָר; וַיִּקְרָא יְהוָה לְמֹשֶׁה אֶל-רֹאשׁ הָהָר, וַיַּעַל מֹשֶׁה… וְכָל-הָעָם רֹאִים אֶת-הַקּוֹלֹת וְאֶת-הַלַּפִּידִם, וְאֵת קוֹל הַשֹּׁפָר, וְאֶת-הָהָר, עָשֵׁן; וַיַּרְא הָעָם וַיָּנֻעוּ, וַיַּעַמְדוּ מֵרָחֹק.  טו וַיֹּאמְרוּ, אֶל-מֹשֶׁה, דַּבֵּר-אַתָּה עִמָּנוּ וְנִשְׁמָעָה… יז וַיַּעֲמֹד הָעָם, מֵרָחֹק; וּמֹשֶׁה נִגַּשׁ אֶל-הָעֲרָפֶל, אֲשֶׁר-שָׁם הָאֱלֹהִים" (שמות י"ט)

    • כך מתואר מעמד הר סיני במסכת שבת (פ"ח): "בשעה שהקדימו ישראל נעשה לנשמע, באו ס' ריבוא של מלאכי השרת לכל אחד ואחד מישראל וקשרו לו ב' כתרים אחד נגד נעשה ואחד כנגד נשמע".
    • ממעמד הר סיני אנו מסיקים, כי כל אדם יכול לעשות פעולה מיוחדת כדי לזכות בכתר. כדי לזכות בהארה, עליו להפוך עצמו כלי קיבול לזכויות, לתקן את מידותיו. אומנם יש קושי לחבר אדם (שהוא דבר גשמי) לתורה (שהיא דבר רוחני) ולכן יש קושי לאדם אשר נברא מעפר לספוג את התורה שמקורה ברוח, אלא שהבורא אפשר לנו זאת, אם רק נהיה כלי קיבול לזכויות. בני ישראל איבדו את הכתר בחטא העגל, אולם תמיד קיימת האפשרות לכל אחד מאיתנו לזכות בכתר מחדש.

להתמיד בהשגת היעד
להסיר מכשולים ולהשלים את היעדים, לא להיכנע לעצלות, לדחפים ולפחד. להתמיד ולחתור כל העת למרחקים.

אוצרות רוחניים מן החזון האלוהי – פרשת יתרו

    • יש להתמיד כל העת ולחתור קדימה, גם אם המכשולים רבים כפי שארע לבני ישראל במדבר. יש לחתור ולהיצמד ליעדים ולתוכנית הגדולה ולא להיכנע לדחפים ולפחד.
    • אפשר להגיע למרחקים, לחוות את הבריאה ולתקן עולם רק באמצעות אחדות. שמחה והתעלות אמיתית יכולות להתרחש רק כאשר פועלים מתוך רצון חופשי, ובאופן משותף.
    • כל אדם יכול לפעול באופן מיוחד כדי לזכות בכתר מחדש, תנאי לכך הוא לתקן את המידות, להפוך להיות כלי קיבול לזכויות, רק כך יזכה בהארה שנחוותה בהר סיני.
    • תהליך המעבר למעמד הר סיני, הוא תהליך מעבר מאפלה להארה, לא די בעבודה הרוחנית, התנאי הוא תיקון השליליות, הביקורתיות והמידות הרעות.  
    • כל אדם חייב להביא את הייחוד שלו, את התרומה שלו. הברית בין עם ישראל לבורא היא ברית שבין רבים ליחיד. התנאי לטוב הוא השילוב שבין רבגוניות לאחדות.